Räddade en man från att brinna inne

Den 3 maj 2010 räddade Michael Doohan, 29 år, Sollefteå, och Johan Bostedt, 26 år, Sollefteå, en man från att brinna inne i sitt hus i Skarped ca 10 km utanför Sollefteå.

Michael Doohan och Johan Bostedt arbetar som poliser. När de var på rutinpatrullering utmed riksväg 90 vid byn Skarped påkallade en kvinna deras hjälp. Hon berättade att hon från sin bil precis upptäckt att ett bostadshus stod i lågor. När de kommit fram till huset, vilket låg i stort sett intill riksväg 90, ropade de in i huset för att få klarhet i om någon befann sig där. Efter ett tag hörde de en mansröst som ropade på hjälp. De försökte då ta sig in via ytterdörren, vilket misslyckades på grund av kraftig rök och värmeutveckling.

De sprang då runt huset och lyckades i stället ta sig in via en altandörr på husets baksida. Väl inne i huset kunde de hukandes och krypande lokalisera och ta sig fram till mannen, som de med gemensamma krafter släpade ut ur huset till säkerhet. Strax därefter övertändes huset och det gick inte att rädda.


© Carnegiestiftelsen 2023. Informationsansvarig